El parc natural sosté que la troballa d'una de les espècies més invasores del planeta és puntual i no tindrà conseqüències per a l'ecosistema
Apareix un exemplar de granota toro al delta de l'Ebre
Un exemplar de granota toro ('Lithobates catesbeianus'), una subespècie d'origen nord-americà de grans dimensions i inclosa en la llista dels cent invasors més perillosos del món, ha aparegut al delta de l'Ebre per a sorpresa dels tècnics del parc natural. Consideren que es tracta d'una troballa "puntual" i "esporàdica", fruit d'una solta puntual o una fuga del lloc on es trobava reclosa. Després que un pagès el trobés en un hort pròxim a Deltebre fa un mes, els tècnics del parc van rastrejar la zona per descartar l'existència d'altres individus. Amb un pes que pot arribar al quilo -aquesta fa 600 grams- la seva capacitat depredadora pot generar greus alteracions ambientals allí on s'instal·la.
granota toro
Un exemplar de granota toro. (Carl D. Howe / Commons - ACN)
Deltebre.- ACN
Segons ha explicat el director del parc natural del delta de l'Ebre, Francesc Vidal, l'animal presentava "lesions antigues" conseqüència d'haver estat en captivitat durant molt de temps, "en un tancat o en un aquari". Aquest indici, unit als resultats negatius dels mostrejos efectuats a la zona de la troballa, van permetre respirar els tècnics de l'ens, després de constatar amb preocupació que l'amfibi gegant que havia trobat un pagès de Deltebre al seu hort era, en realitat, la temuda granota toro.

"Pensem que pot ser una solta puntual o que s'ha escapat d'algú que la tenia com a mascota. No estem molt preocupats. S'ha localitzat aquest animal i prou. Però el seu potencial invasor és molt gran, provoca importants problemes ambientals on s'ha establert, és un depredador d'altres amfibis, peixos, invertebrats i, fins i tot, mamífers petits, com ratolins. També és molt prolífica. Estem pendents de què pugui passar i si hi ha la possibilitat que es pugui instal·lar", ha admès el mateix Vidal.

L'animal, que va ser traslladat al Centre de recuperació de fauna salvatge del Canal Vell, va ser sacrificat, com obliga la normativa davant la troballa d'espècies invasores, i el seu cos es manté en aquestes mateixes instal·lacions per a possibles noves proves. "De moment està controlat", insisteix Vidal, tot indicant que la notícia de la seva presència -que el parc va intentar mantenir amb discreció per evitar que alguns aprofitessin per intentar criar-lo per obtenir anques de granota- un fomentarà un seguiment especial dins dels mostrejos de la fauna autòctona. "És molt vistós: si n'haguessin d'altres ens n'hauríem assabentat. Ha passat un mes i res de res", ha subratllat.

Segons Vidal, fins aquests moments, només es tenia constància que la granota toro hagués arribat a Catalunya a través d'unes larves que es van trobar en peixos importats. En aquest sentit, seria el primer cop que es localitza un exemplar adult -que sí que està donant problemes en països pròxims com França i el Regne Unit- i, precisament, en una zona d'alt valor ambiental ja assotada per les invasions d'animals exòtics.

Al marge de la vintena de d'intrusos que durant els últims anys han aparegut a l'espai -peixos i amfibis, principalment, entre els quals, una piranya, fa uns quinze anys-, l'última gran invasió que està patint el Delta és la del caragol maçana que, habitualment utilitzada per netejar aquaris i que, tot apunta, podria haver sortit d'una empresa que es dedicava a criar-los, s'ha expandit en pocs anys per tot l'hemidelta esquerre amenaçant la collita d'arròs de prop de 900 hectàrees. Per intentar frenar-lo, la Generalitat ha efectuat inversions milionàries durant els últims anys sense aconseguir controlar la plaga de forma efectiva.

Vidal ha recordat als compradors de mascotes que, abans d'adquirir-les, s'informin de les necessitats que pugui tenir en el futur. "Per a moltes granotes o tortugues després es necessiten instal·lacions més costoses que fan que la gent no se'n faci càrrec i pensin que a la natura estaran millor. No és així: molts acaben morint, perquè no troben les condicions adequades, i els q no moren i s'adapten poden generar problemes ambientals importants i fortes pèrdues econòmiques, com el caragol maçana", ha tancat.
GoogleYahoo! BookmarksLa TafaneraFacebookTwitter
Més |
Comentaris
Tanca
* Camps obligatoris
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones.