Una quinzena de Biberons demanen que es mantingui el record dels fets de la batalla, des de la Cota 705 de Pàndols
Supervivent de la Lleva del Biberó en el 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre: "La pau no té preu"
"Nosaltres estem a les últimes, però no deixeu morir aquest monument". Amb aquesta petició de Joan Gusach, un dels supervivents de la Lleva del Biberó, ha acabat l'acte de commemoració del 75è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre als peus del Monument per la Pau de la Cota 705 de la serra de Pàndols, al Pinell de Brai. L'acte ha congregat una quinzena de Biberons que amb 93 anys es retroben anualment per recordar un dels episodis més crus de la seva vida i de la història del país. Els Biberons han insistit a les institucions que es facin càrrec de mantenir el Monument per la Pau que els recorda quan ells ja no hi siguin, i han llençat un missatge a les noves generacions: "la pau no té preu".
Els supervivents de la Lleva del Biberó
Els supervivents de la Lleva del Biberó davant del Monument per la Pau de la Cota 705 de la serra de Pàndols en l'acte de commemoració del 75è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre aquest dijous. (Anna Ferràs/ACN)
El Pinell de Brai.- ACN
Han callat molt al llarg de la seva vida però alguns dels pocs supervivents, una quinzena, de la Lleva del Biberó, que han participat aquest dijous a la commemoració del 75è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre, han narrat les vivències dels 115 dies més durs de les seves vides. És difícil oblidar com un infern de metralla els queia a sobre, com morien els companys i les bèsties es menjaven els cadàvers perquè ningú els enterrava, com afusellaven els joves soldats que s'automutilaven espantats i amb l'esperança de tornar a casa. Et marca haver superat una batalla emmalaltit, desnodrit, la travessia per la serra Pàndols amb temperatures de 38 graus i sense beure aigua durant dies, creuar el riu Ebre sense saber nedar. La joventut es va quedar darrere una explosió on es perdia una cama, o es sobrevivia per atzar per seguir una llarga condemna de camps de treball, camps de concentració i serveis militars per acabar destinats en tropes de la Segona Guerra Mundial.

Aquestes són només algunes de les anècdotes que encara es poden escoltar de la veu dels seus protagonistes, els Biberons, un luxe per a la memòria històrica del país. Amb 93 anys d'edat, molts d'ells s'han tornat a retrobar, com fan anualment, a la Terra Alta. Enguany al Monument per la Pau de la Cota 705 de la serra de Pàndols, al Pinell de Brai, el missatge que han transmès ha estat contundent. "Encara que nosaltres ja no hi siguem perquè estem a les últimes, aquest monument no el deixeu morir. És l'únic record etern de tots els que varen morir allà i on vam deixar la joventut els Biberons", ha demanat Joan Guasch en el seu emotiu discurs que ha tancat l'acte de commemoració.

L'any vinent, al 2014, es compliran 25 anys de la instal·lació d'aquest monòlit de record a Pàndols. Serà l'últim cop que l'Associació de la Lleva del Biberó de Catalunya organitzarà aquest acte anual i el seu president, Pere Godall, ha demanat a les institucions, en concret a l'Ajuntament del Pinell de Brai, al Consell Comarcal de la Terra Alta i també a la Generalitat, que prenguin en relleu per vetllar-lo i recordar-hi els caiguts. El compromís ha estat agafat de bon grat, tal com ha apuntat el president del consell terraltí, Carles Luz.

L'acte d'aquest dijous a la Cota 705 també ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes de l'accident ferroviari de Santiago de Compostela, a Galicia, d'aquest dimecres. Després dels parlaments, s'ha fet la tradicional ofrena floral als peus del Monument per la Pau, i s'ha celebrat una eucaristia presidida per l'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que ha demanat perdó en nom de l'Església per tots els horrors i el sofriment de la guerra.

Trencant el silenci


Com ha apuntat Godall, és important que les noves generacions, per les quals la Guerra Civil espanyola queda molt lluny, coneguin els fets. "Que sàpiguen que és una guerra, no que ho vegin, que ho escoltin. S'ha de tastar, no és una pel·lícula, passes moltes misèries i molta por", ha apuntat el president de l'associació dels biberons. D'aquesta manera és referma el valor de la pau, un valor, d'altra banda, inquantificable. "La pau no té preu", ha sentenciat Godall.

També Guasch ha lamentat el pacte de silenci que ha fonamentat l'actual democràcia. Guasch ha considerat que la inhabilitació del jutge Baltasar Garzón de les seves funcions a l'Audiència Nacional és una conseqüència més d'acte pacte de silenci que "encara dura". "El silenci encara hi és i molts no s'atreveixen a parlar", ha assegurat.

"Jo no en parlo massa", ha reconegut un altre dels supervivents, Josep Aguiló. En parla amb la família, amb els néts i besnéts, però li costa molt. "Els hi expliques però com tot el jovent, per més que els hi expliquis et diuen que expliques els contes de Maria Cristina. N'hi ha que ni s'ho creuen perquè com no ho han viscut, ni s'ho creuen", ha lamentat Aguiló.

Els fets

La mitjanit del 25 de juliol de 1938, les forces republicanes creuen l'Ebre al terme de Ginestar (a la Ribera d'Ebre) després de trencar les línies defensives del Cos de l'Exèrcit Marroquí, i ocupen la serra de Pàndols, a la Terra Alta, per poder atacar les poblacions de Gandesa, Bot i Prat de Comte. Entre el 9 i el 19 d'agost, les tropes nacionals ataquen cota per cota la serra i aconsegueixen allunyar els republicans de Gandesa. Els republicans van resistir a la serra de Pàndols fins al 3 de novembre, quan comença la seva retirada cap a l'altre costat del riu Ebre. Més de 15.000 persones van perdre la vida a la Batalla de l'Ebre.
GoogleYahoo! BookmarksLa TafaneraFacebookTwitter
Més |
Comentaris
Tanca
* Camps obligatoris
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones.